Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
e-mail
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u meer nieuws, wetgeving en praktische informatie over elektriciteit?De preventie van risico's bij het aanbrengen en verwijderen van kerstverlichting

Nieuws - 11/12/2018
-
Auteur(s): 
Adrien Grégoire


Zowel in de publieke als in de private sector, hebben arbeiders hun handen vol met het aanbrengen en verwijderen van tijdelijke feestverlichting op het einde van het jaar. Gezelligheid gegarandeerd, maar soms leidt deze opdracht tot moeilijke werkomstandigheden die niet geheel zonder risico’s verlopen. Daarom enkele tips om de risico’s in te perken.
Valrisico door werken op hoogte
Voor dit soort werk moeten arbeiders zich vaak op hoogte begeven. Daardoor is het zeer belangrijk om de nodige maatregelen te treffen om het risico op vallen te beperken. Hoogtewerkers  zijn veel veiliger dan ladders of mobiele stellingen. Voor een optimale veiligheid, wordt de hoogtewerker bezet door een opgeleid persoon die regelmatig medische controles ondergaat. Het dragen van een harnas is hierbij sterk aangeraden.
 
Als de situatie de plaatsing van een hoogtewerker niet toelaat, kunnen arbeiders een ladder gebruiken, mits er enkele voorzorgsmaatregelen getroffen worden:
  • controleer de algemene toestand van de ladder;
  • voor een juiste verplaatsing op de ladder, houd je altijd drie contactpunten op de ladder (de ladder op- of aftreden met decoratie in beide handen is gevaarlijk).
Elektrisch gevaar
Wie werkt met kerstverlichting, komt in contact met installaties onder elektrische spanning. Met nauwgezette controles vooraf, kan je niet alleen de algemene staat van de installaties nagaan, maar ook onderhoudsingrepen en reparaties inperken.
 
Om het risico op elektrische schokken te verminderen, moet het elektriciteitsnet uitgeschakeld zijn tijdens de uitvoering van de werken. De politie moet er op toezien dat het netwerk niet wordt opgestart gedurende de hele interventie. Arbeiders moeten gepaste instructies krijgen.
Risico's verbonden aan het verkeer
Bij sommige "werkplaatsen" zorgt het verkeer voor bijkomende risico’s (aanrijdingen, kanteling, ...). Tijdens deze periode van het jaar, zijn de weersomstandigheden en zichtbaarheid niet optimaal, waardoor er bijzondere aandacht moet uitgaan naar de zichtbaarheid van de werknemers en tijdelijke wegsignalisatie.
 
Indien nodig kan het verkeer worden omgeleid, met een goede samenwerking met de bevoegde autoriteiten. Hierbij is wegsignalisatie noodzakelijk.
Andere risico's
Gezien het grote gewicht en vooral het volume van de decoratie, is het belangrijk om de regels rond werkhoudingen op te frissen om rugletstels te voorkomen. Omdat de decoratie kan vallen, moeten werknemers verplicht een helm dragen en wegmarkeringen voorzien die de voetgangers waarschuwen dat ze zich niet onder het werkgebied mogen begeven.
 
Vallende bladeren in combinatie met regen of de aanwezigheid van sneeuw en ijs, zijn niet te verwaarlozen risico’s en vereisen daarom extra voorzichtigheid.
Opslag van de decoratie
Het inventariseren van het verlichtingsmateriaal is essentieel om ervoor te zorgen dat defecte onderdelen vervangen worden en om te weten welke vernieuwingen nodig zijn. Adequate opslag van het materiaal zal schade als gevolg van corrosie beperken.

Zie ook : 

Bron:  Ethias Inforisk nummer 25 (pp. 3-4), De risico’s bij het aanbrengen en verwijderen van kerstverlichting