Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
e-mail
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u meer nieuws, wetgeving en praktische informatie over elektriciteit?


Wanneer mag een hangslot als “veiligheidsslot” beschouwd worden ?

Nieuws - 30/06/2021
-
Auteur(s): 
HSE-redactie & Vinçotte


In het AREI 2020 wordt niet gedefinieerd van wat men kan beschouwen als een veiligheidsslot, maar over een hangslot met cijfercode bestonden verschillen in interpretatie. De FOD Economie heeft voor de nodige verduidelijking gezorgd.

Opfrissing concept veiligheidsslot in AREI 2020

Het veiligheidsslot is van toepassing voor gewone plaatsen die publiekelijk toegankelijk zijn (zie Boek 1, bijvoorbeeld in de onderafdelingen 4.2.2.3., 4.2.2.4. en 4.2.2.5.p., en ook in Boek 2 in de onderafdelingen 4.2.2.2., 4.2.2.3. en 4.2.2.4.f.).

In hoofdstuk 2.4. van de Boeken 1 en 2 staat vermeld dat bepaalde sloten niet beschouwd kunnen worden als veiligheidsslot. Het gaat om sloten die geopend kunnen worden met een universele sleutel of die gemakkelijk geopend kunnen worden met behulp van handgereedschap (tang, schroevendraaier, …).

Mag een hangslot als veiligheidsslot beschouwd worden ?

Er bestonden verschillen in interpretatie wat hangsloten met cijfercode betreft. De FOD bracht de hierna volgende verduidelijking aan.

Een hangslot met een sleutel wordt als veiligheidsslot beschouwd indien,
  • het over een uniek slot gaat (d.w.z. niet iedereen is in de mogelijkheid om zich de desbetreffende sleutel aan te schaffen), en
  • het bijbehorende systeem dat door het hangslot wordt gesloten, niet langs buiten kan worden gedemonteerd.
Een gewoon hangslot met een cijfercode daarentegen wordt niet als een veiligheidsslot beschouwd. Dit hangslot kan immers gemakkelijk zonder gebruik van handgereedschap geopend worden, d.w.z. :
  • de cijfercode (de sleutel) is ter beschikking van iedereen voor een mogelijke poging tot opening, en
  • er is geen bijkomend vergrendelingssysteem (zoals bv. vergrendeling na een aantal pogingen tot opening)